Blog Glasa Amerike na hrvatskom

četvrtak, 27.10.2011.

Otpis polovine grčkog duga - 'dobivanje na vremenu'?

Piše Bojan Klima

Svjetske su burze pozitivno reagirale na sporazum iz Bruxellesa o otpisu polovine grčkog nacionalnog duga. Prema dogovoru, također će se ojačati europski fond za sanaciju prezaduženih članica a od komercijalnih se banaka traži da preuzmu veće gubitke od oproštenog dijela grčkog duga, kako ga ne bi snosili samo europski porezni obveznici.

Dnevnik Washington Post piše da je europska dužnička kriza 'sve samo ne gotova'. No, s malo sreće, zemlje euro-zone imaju sada šansu da rade na dugoročnijem rješavanju fiskalnih problema, 'bez straha da bi jedan pogrešni korak mogao značiti i kolaps zajedničke valute'. Ali, nastavlja komentator washingtonskog lista, ova će šansa brzo ishlapiti ako Europa ponovno počne 'muljati i odgađati' – što je do sada radila kada je u pitanju dužnička euro-kriza stara dvije godine.

Timothy Garton Ash u Los Angeles Timesu podsjeća da je to 'muljanje i odgađanje' zapravo u skladu s prirodom demokratskog postupka u svakoj od zemalja euro-zone:

Zemlja za zemljom, parlament za parlamentom, dižu svoj glas i poručuju: 'dovde i nikako dalje'. Ali, ono što Njemačka smatra da se 'mora', to Grčka misli da se 'ne može'. Ono što je Sarkozyju 'osnovno', to je Angel Merkel 'nemoguće'. Što je za Slovačku 'maksimum', za Španjolsku je 'minimum'. A dan za danom, kakofonija nacionalnih demokracija postaje žrtvom transnacionalne supersile – financijskih i inih tržišta.

Georges Ugeux piše u Huffington Postu da su europske vlade nakon dvije godine 'petljanja', na kraju, odlučile da restrukturiranje grčkog duga neće financirati one, već – prvenstveno – privatne banke, odnosno 'novac nekog drugog'. Neke su banke već upozorile da se od njih traži previše i da će zbog toga morati pooštriti svoju kreditnu politiku – što bi moglo dovesti do nove recesije.

27.10.2011. u 23:02 • 2 KomentaraPrint#

petak, 14.10.2011.

Al Quds - izvoznik islamske "revolucije"

piše Žorž Crmarić

Ministar pravosudja Eric Holder izvjestio je Amerikance i svijet o osujećenom planu Teherana da likvidira saudijskog veleposlanika u Washingtonu. Nije prošao ni dan a da s više strana nisu izražene rezerve i sumničavost u tvrdnje o uroti al Quds-a (specijalna služba Islamske revolucionarne garde za operacije u inozemstvu).

Naravno, čuju se i validna pitanja, poput - zašto su planirali atentat na saudijskog, a ne, recimo, izraelskog ambasadora? Ili, kako to da Iranci nikad do sada nisu koristili ne-muslimanske egzekutore, a sada su pregovarali o angažiranju meksičke narko-mafije? Ili, zašto bi Teheranu, uz već postojeću izoliranost i tretman otpadnika, trebao još jedan međunarodno-pravni skandal? Ili, treba li - nakon promašaja u vezi s tvrdnjama o oružju masovnog uništenja u Iraku, žutog uranijskog "kolača" iz Nigera i nikad dokazanih veza al Qaide sa Saddamom Husseinom - bespogovorno vjerovati obavještajnim podacima?

Cijeli niz raznovsnih odgovora nudi se američkoj javnosti u otvorenim razgovorima o tim pitanjima u medijima. Ono na što bi, međutim, valjalo podsjetiti je i nekoliko podataka o al Qudsu - arapskom imenu Jeruzalema, po vjerskom značaju trećem po važnosti u Islamu (nakon Meke i Medine) - gradu u kojem se nalazi sveta džamija al-Aqsa, gradu koji - kako se u Islamskoj republici gotovo svakodnevno ponavlja - "muslimani svijeta trebaju osloboditi od cionističke okupacije".

Specijalne "Snage al-Qudsa (Niru-ye Qods)" osnovane su u vrijeme Iransko-iračkog rata 80-ih godina s isključivim zadatkom "izvoza islamske revolucije". Naravno, ime nije slučajno izabrano: nakon desetljeća ponavljanja iranskih šiita da je cilj islamske revolucije "oslobađanje" svetih mjesta u Iraku - Karbale i Najafa (što su irački šiiti i "uspjeli", zahvaljujući zbacivanju Saddama Husseina) - slijedi konačni cilj: oslobadanje al Qudsa (Jeruzalema).

U angažmanu diljem svijeta, uz obećanje o izbavljenju muslimana od jarma "cionizma, imperijalizma, tlačitelja i medunarodne arogancije" - kako se to već refrenski ponavlja u Islamskoj republici Iran - al Quds se do sada uvijek upuštao zajedno s nekom od svojih savezničkih organizacija, libanonskim Hezbollahom, palestinskim Hamasom, iračkom Al Dawom (čiji je čelnik Nuri al Maliki sada premijer Iraka)...Istina, službena vlada i njeni ministri nisu ni do sada bili direktno uključeni u operativne planove specijalnih snaga koje su odgovorne isključivo vrhovnom vjersko-političkom poglavaru ajatoli Ali Khameneiju (ranije Khomeiniju), ali je za pretpostaviti da glavne smjernice imaju "blagoslov" i civilnih vlasti.

Unatoč razilaženjima i suparništvu koji - kako s razdaljine tvrde strani analitičari - postoje u vrhu iranske vlasti, ciljevi su isti: rušenje svih vladara muslimanskih država koji - kako tvrdi iranska teokracija - "služe interesima imperijalizma i cionizma," a na vrhu tog popisa je Saudijska Arabija. Možda se neki dio al-Qudsovih operativaca odlučio ubrzati ostvarivanje tog cilja, računajući da će likvidacija kralju Abdullahu vrlo bliskog veleposlanika Adela al-Jubeira - i to u srcu Amerike – biti velika reklama za iransku moć trans-kontinentalog djelovanja.
Ako je to zbilja bio slučaj, čini se da se Teheran još jednom preračunao.

14.10.2011. u 17:35 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 05.10.2011.

Sindikati se pridružuju 'okupaciji' Wall Streeta

Piše Bojan Klima

Prosvjede u newyorškoj financijskoj četvrti danas su podržali neki od većih američkih sindikata. Na 75 američkih sveučilišnih campusa studenti su danas napustili nastavu u znak solidarnosti s prosvjedima na Manhattanu.

Prosvjedi pod imenom Occupy Wall Street traju od 17. rujna i prolaze manje-više bez incidenata i nasilja. Prosvjednici se bune protiv visoke nezaposlenosti, činjenice da je država javnim novcima spašavala banke koje su – preme njima – uzrokovale recesiju 2007. i 2008, te zbog učestalih sudskih ovrha i deložacija, zbog neplaćanja stambenog zajma.

Gerald McEntee, vođa sindikata AFSCME koji organizira zaposlene u lokalnoj upravi i ima milijun i 600 tisuća članova, je agenciji Reuters ovako objasnio razloge zbog kojeg prosvjeduje njegov sindikat: 'Naša je ekonomija upropastila toliko života, zatvorila toliko radnih mjesta i zbog toga su milijuni Amerikanaca danas bez doma a i bez nade. A sve zbog banaka koje se kockaju našom budućnošću.'

Glavni mediji nisu do sada poklanjali preveliku pozornost prosvjedima na Wall Streetu. Kada su i izvještavali o okupljanju u Parku Zuccotti na južnom Manhattanu, američki su mediji aktere najčešće opisivali ili kao dobrodušne naivce ili kao profesionalne bundžije. Nicholas Kristof, novinar New York Timesa koji je proljetos izvještavao s nemira u arapskim zemljama, preporučio je 'okupatorima Wall Streeta' da na realističan definiraju što žele i da izaberu vođe. To bi, smatra Kristoff, vodilo boljem i objektivnijem medijskom izvještavanju, a i većem utjecaju ovog pokreta na američkoj političkoj sceni.

Na Internet stranicama OccupyWallStreet definirano je 13 zahtjeva.

Među njima su i ovi biseri:

Trenutačno opraštanje svih dugova, i u Americi i u inozemstvu.
Ukidanje slobodne trgovine.
Ukidanje državnih granica tako da svatko može živjeti i raditi gdje god želi.

Možda će dolazak sindikalista u Park Zuccotti unijeti izvjesnu dozu realizma.

Jer, ovi ciljevi 'pohlepni' Wall Street neće uplašiti, već samo razveseliti.

05.10.2011. u 23:39 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (5)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (5)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (8)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (5)
Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (8)
Studeni 2009 (7)
Listopad 2009 (9)
Rujan 2009 (7)
Kolovoz 2009 (8)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (9)
Svibanj 2009 (7)
Travanj 2009 (9)
Ožujak 2009 (9)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (10)
Prosinac 2008 (10)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (2)

Komentari da/ne?

Postanite naš fan na Fecebooku

GlasAmerike na Facebooku

Opis bloga

Razgovarajmo o Americi, kažite nam što mislite o ovdašnjoj politici, društvenim kretanjima, biznisu, kulturi i američkom utjecaju na svijet. Što vam smeta, što vam se sviđa...

Linkovi

Glas Amerike na hrvatskom




Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima